Rize çaycıları: İçler acısı durumdayız
CHP Rize Gençlik Kolları İl Başkanı Muharrem Diler, Merkez ilçe yöneticileri Ayhan Bursalı ve Recep Demirtaş, 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci seçim kampanyası kapsamında çay üreticilerini ziyaret etti. CHP heyeti çay üreticilerinin sorunlarını dinlerken, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çay üreticileri için taze çay alım fiyatını 15 TL’ye çıkardı devlet, çay için taban fiyat uygulaması ve ÇAYKUR’un mevsimlik personeli bir ekip sağladı. vaatlerini anlattı.
ANKA’nın verdiği bilgiye göre, Rizeli çay üreticileri kendilerini ziyaret eden CHP’lilere, “İçimiz acıyor, işçi alamıyoruz, maaşlar çok yüksek, gübre fiyatları yükseldi” dedi. Çay üreticisi Şerafettin Bilgi de, “Erdoğan çayın alış fiyatına 11,30 TL vermedi, üreticinin aldığı 10,58 TL. 12.500 TL’ye çay gübresi alıyoruz. Bu fiyat hiç yeterli değil. Üretici memnun değil” dedi.
‘EN DÜŞÜK ÇAY ALIM FİYATINI 15 TL BELİRLEDİK’
CHP’li Diler şunları söyledi:
“Çay maliyetini ve enflasyonu göz önünde bulundurarak taze çayın kilo alım fiyatının en az 15 TL olması gerektiğini, yüzde 50 gübre bazında da vereceğimizi söyledik. Şu anda taze çayın kilosu alış fiyatı 11,30 TL. Bu bahis hakkında düşünceleriniz olduğunu biliyoruz, eminim 28 Mayıs’tan itibaren tüm bu sorunları hep birlikte aşacağız. Bu konuda size destek olacağız” dedi.
‘ERDOĞAN kotayı ELEŞTİRDİ, kendisi yaptı’
Çay üreticisi Şerafettin Bilgi şunları söyledi:
“Tayyip Erdoğan 2002’de Rize’ye geldiğinde CHP ve MHP iktidarı çaya kota koymuştu. Erdoğan, ‘Sen kimsin ki Allah’ın verdiği yemeğe kota koyuyorsun? ‘Gelir gelmez o kotayı kaldıracağım’ dedi ama tam tersine kotayı artırdı, bizden daha az çay alıyor. Çay budama kuralı koştu. Kural budama çayın kalitesini bozmuştur, çünkü çaydanlıklar küçük olunca otların içinde kalırlar. Bu oylamayı ayrıntılı olarak temizleyemiyoruz. Bu yüzden çay bitkilerle karışır ve çayın kalitesi düşer.”
‘Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok’
Özel sektöre zorlandıklarını belirten Çiftçi Bilgi, şöyle devam etti:
“Çay alış fiyatına 11,30 TL ödemedi, üreticinin aldığı 10,58 TL. 12 bin 500 TL’ye çay gübresi alıyoruz. Bu fiyat yetmiyor. Üretici memnun değil. Ben hiçbir üyeye üye değilim. parti ama bizim insanımıza hayret ediyorum biri kilosu taze çay 15 tl alış fiyatına verdi 11 tl bile vermedi biri 15 bin tl ikramiye verecek vatandaş gitsin feda edebilir emekliye 2 bin tl bıraktı bilinçlendirmek lazım özel sektör üreticinin çayını 10 tl alsa bugün yoklukta 10 tl yarın çay olunca 7 tl ye düşer bol.Devletin kota uygulaması sizi özel sektöre mahkum ediyor.Benim bir dönüm çaydanlığım bir ton verirse ÇAYKUR 500 TL alacak.’Ben ne yapacağım? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. Sistemi değiştirelim ama işçinin lehine. Çalışan kazanır, emek veren mutlaka kazanır, bütün mesele bu.”
‘MUHTEŞEM BİR DURUMUMUZ VAR’
Diğer çay üreticileri, “Kılıçdaroğlu’nun oraya gelmesini istiyoruz, çayımıza iyi geleceğini düşünüyoruz. İçler acısı durumdayız, işçi alamıyoruz, ücretler çok yüksek, gübre fiyatları yüksek. Çaya kaliteli gübre veremedik, ucuz gübre verimi düşürüyor. Bir buçuk ton gübre atıyorduk, dokuz yüz kilograma indirmek zorunda kaldık çünkü gübre pahalı, alamıyoruz. Şu anda ümidimiz Kılıçdaroğlu ile birlikte başaracağız” dedi. (HABER MERKEZİ)